Text Size

ΗΤΑΥΡΟΣ
ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Σερρών, μόλις 35χλμ. από την ομώνυμη πρωτεύουσα και περίπου 85χλμ από τη Θεσσαλονίκη, συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Χώρας μας. Tη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδος.

Νιώστε το αγκάλιασμα της φύσης, περνώντας με τις Βάρκες ανάμεσα στις άγριες ιτιές του παρυδάτιου δάσους και τα ανθισμένα νούφαρα που στέκουν κατά συστάδες στον υδάτινο καθρέφτη της. Οι «πλάβες», οι χαρακτηριστικές βάρκες της λίμνης, θα σας φέρουν σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο, σε ασφαλή όμως απόσταση από τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της. Παρατηρήστε με σεβασμό την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής∙ αφουγκραστείτε τους ήχους της λίμνης∙ περιηγηθείτε στην καταπράσινη φύση και στις χρυσαφένιες καλαμιές. Καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους - δηλαδή Χειμώνα -φθινόπωρο – Άνοιξη – Καλοκαίρι έχετε την επιλογή να κάνετε βαρκάδα, ιππασία, πεζοπορία,τοξοβολία,κανο και ποδηλατάδα στις όχθες της.

Ζήστε την εμπειρία του μοναδικού θεάματος που προσφέρουν οι νεροβούβαλοι - 3500 τον αριθμό - μοναδικό είδος στην Ευρώπη, τους οποίους θα συναντήσετε στη περιοχή των Χρυσοχωράφων, της Βυρώνειας, της Κερκίνης, του Μανδρακίου, της Λιβαδιάς. Τρυφερό θέαμα προσφέρουν και οι φωλιές των πελαργών, με τα κεφαλάκια των νεοσσών να ξεπροβάλλουν μέσα από τα κλαδιά. Θαυμάστε το υπέροχο πέταγμα των αργυροπελεκάνων να παραδίδουν μαθήματα αεροδυναμικής κάθε φορά πού αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το νερό ή το έδαφος.

Αυτός ο τεχνητός παράδεισος δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη παρέμβαση, όταν το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη περιοχή του Λιθότοπου. Με αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την εποχή, δόθηκε πνοή στον τόπο και στους παραλίμνιους οικισμούς.

Στην ίδια ωστόσο περιοχή προϋπήρχε υγρότοπος και έτσι η λίμνη συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικό πλήθος και αριθμό ειδών, ενώ παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πολλών σπάνιων πουλιών.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300και πλέον ειδών- σπάνιωνκαιπροστατευμένων - που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που επιστήμονες και ερασιτέχνες απ’ ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή για τις μελέτες τους. Την πλούσια ορνιθοπανίδα συμπληρώνει ένας σημαντικός αριθμός θηλαστικών που βρίσκουν καταφύγιο στα πυκνόφυτα παραποτάμια δάση που στεφανώνουν τη λίμνη.

Η περιοχή γύρω από τη Λίμνη Κερκίνη ενδείκνυται για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες. Αυτός είναι στην ουσία, ο καλύτερος τρόπος για εξοικείωση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της. Δείτε στη συνέχεια τις δυνατότητες για τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση που προσφέρονται από τον Ήταυρο και ελάτε σε επαφή μαζί μας για τις λεπτομέρειες.

Παρατήρηση πουλιών στο εθνικό πάρκο Λίμνης Κερκίνη.

Είναι μια εμπειρία που δεν μπορείτε να έχετε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, αξίζει να αφιερώσετε μερικές ώρες για την παρατήρηση των πουλιών περιμετρικά της λίμνης. Τα καλύτερα σημεία με τη μεγαλύτερη ποικιλία πτηνών είναι η ανατολική όχθη, το παραλίμνιο δάσος και οι εκβολές του ποταμού Στρυμώνα. Τον Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, μήνες που μεταναστεύουν τα πουλιά, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, διαχείμανση, είναι οι ιδανικές περίοδοι για να παρατηρήσετε Ερωδιούς, Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες, Λαγκόνες, Χήνες, Ροδοπελεκάνους, Πάπιες, Σκουφοβουτηχτάρια, Γλάρους, Τσικνιάδες, Νυχτοκόρακες και πολλά άλλα είδη πτηνών. Αν δεν έχετε τον εξοπλισμό (κυάλια ή τηλεσκόπιο), μπορούμε να σας δανείσουμε και να οργανώσουμε για εσάς την δραστηριότητα της ορνιθοπαρατήρησης. Γνωρίστε την ομορφιά και το μεγαλείο της Λίμνης σε συνδιασμό με μια βαρκάδα στα ήρεμα νερά της. ( Πληροφορίες στο 6936116066)

Tηλέφωνο

(+30)6936116066

email

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

website
www.itavros.com

 

{mosmap width='100%'|height='400'|lat='41.179540'|lon='23.234551'| zoom='12'|text=ΗΤΑΥΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ|tooltip='DWO'| marker='1'|align='center' }