Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης και η αρχαία Πρασσιάδα

Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου

Text Size

 

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης

Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή

Κατά την αρχαιότητα, Θρακικές φυλές κατοικούσαν τις άγριες περιοχές της λεκάνης των Σερρών/Στρυμόνα, ώσπου υποδουλώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες κατά τον 5ο αιώνα. Οι Βισάλτες κατοικούσαν στις κοιλάδες του Δύσωρου, οι Ήδωνες ανατολικά του ποταμού και διάφορα φύλα Παιόνων στα ενδότερα κοντά στη Σίριδα (σημερινές Σέρρες). Η πρώτη αναφορά για τον Στρυμόνα γίνεται από τον Ησίοδο στη «Θεογονία» στα μέσα του 8ου π.χ. αιώνα. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν για πρώτη φορά την ονομασία Κερκίνη, αποκαλώντας τη μεγάλη λίμνη στη νότια πλευρά της λεκάνης των Σερρών «Κερκινίτιδα». Αναφέρουν ακόμη ότι ο Στρυμόνας ήταν πλωτός μέχρι την Ηδωνίδα πόλη των Εννέα Οδών, τη μετέπειτα Αμφίπολη και ακόμη βορειότερα περίπου 40 Km μέσα στη λίμνη. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το 480 π.χ. όταν ο στρατός του Ξέρξη πέρασε από την περιοχή, λιοντάρια επιτέθηκαν στο στρατό και αποδεκάτισαν τις καμήλες.

Στα χρόνια του Βυζαντίου, η περιοχή είναι γνωστή κυρίως για τη μάχη στο Κλειδί κατά την οποία ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο επονομαζόμενος Bουλγαροκτόνος, νίκησε τους Βούλγαρους και επανένταξε την περιοχή στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Στις αρχές του αιώνα, η περιοχή ήταν θέατρο πολλών μαχών κυρίως κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων απελευθερώθηκε από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, περίπου 85.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα των Σερρών. Μέσα σε λίγα χρόνια, το 20% των προσφύγων αποδεκατίστηκε από ελονοσία. Για το λόγο αυτό καθώς και για τις αυξημένες ανάγκες για καλλιεργήσιμα εδάφη που υπήρχαν από τις μαζικές μετακινήσεις των πληθυσμών, στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα στην πεδιάδα των Σερρών.

Στους νεότερους χρόνους, στην περιοχή έγιναν μάχες κατά τη διάρκεια της Γερμανικής εισβολής με την αντίσταση του Ελληνικού Στρατού στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, με πιο γνωστά τα οχυρά Ιστίμπεη, Ρούπελ, Αρπαλούκι, Ομορφοπλαγιά κ.ά. καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Η ιστορία της Λίμνης Κερκίνης

H λίμνη που την τροφοδοτεί ο Στρυμόνας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Περίπου 20.000 χρόνια πριν, οι παγετώνες που έλιωναν στη Pοδόπη σχημάτισαν μια τεράστια λίμνη που κάλυψε τα χαμηλότερα μέρη της πεδιάδας των Σερρών και του Στρυμόνα. Oι συνεχείς προσχώσεις από τον ποταμό και τους πολλούς χειμάρρους μείωσαν το βάθος και την έκταση της λίμνης. Στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους η μεγάλη λίμνη έχει χωριστεί σε δύο μικρότερες, την Kερκινίτιδα και την Πρασσιάδα.

H σημερινή λίμνη Kερκίνη είναι μάλλον η αρχαία Πρασσιάδα. Πολλοί θεωρούν εσφαλμένα πως η Kερκίνη είναι τεχνητή λίμνη λόγω του φράγματος που κατασκευάστηκε εκεί το 1932 για την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί η λίμνη προϋπήρχε. Στα βόρεια της λίμνης δεσπόζει το όρος Kερκίνη, που είναι όμως περισσότερο γνωστό με τη βουλγαρική ονομασία Mπέλες (το ωραίο βουνό).

Monks Ulen

Τα έργα δημιουργίας της λίμνης ξεκίνησαν από την εταιρεία Monks-Ulen το 1928-1936 και ολοκληρώθηκαν από το Ελληνικό κράτος. ΠΗΓΗ www.farmakerkinis.gr

histrory kerkini

ΠΗΓΗ EIΚΟΝΑΣ ydrogaia.gr

Δημιουργία της λίμνης

Το ελληνικό δημόσιο αναθέτει στην εταιρία John Monks-Ulen & Co από της ΗΠΑ το έργο της μετατροπής της πεδιάδας των Σερρών “… σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εύφορων χωραφιών…” – έξι χρόνια αργότερα η ξένη εταιρία που έμεινε γνωστή στο πανελλήνιο σαν “Ούλεν”, είχε περατώσει το έργο, αποξηράνθηκαν η λίμνη του Αχινού και αρκετοί βάλτοι, διευθετήθηκαν με αναχώματα οι κοίτες του Στρυμόνα, κι ένα φράγμα στήθηκε το 1932 κοντά στο χωριό Λιθότοπος,  ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού.

Το 1952 αναγκάστηκαν να υψώσουν το ανάχωμα , γιατί και πάλι ο ποταμός ξέφευγε από τα όρια του.

Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.

Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.

Ιστορία Δήμου Ηράκλειας

Ο οικισμός της Ηράκλειας προϋπήρχε ανατολικότερα κατά ένα χιλιόμετρο του σημερινού οικισμού και ονομαζόταν Τζουμαγιά. Από την περιοχή καταγόταν και ο μακεδονομάχος Αθανάσιος Κηπουρός με το προσωνύμιο "ο ατρόμητος Νάσος Φεγγαράς"

Η πόλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά την περίοδο 1916 – 1918 λόγω του ότι συνέπεσε να βρεθεί στο κέντρο ενός τομέα του Μακεδονικού μετώπου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα στους Γερμανοβουλγάρους και στους Αγγλογάλλους. Οι περισσότεροι από τους τότε κατοίκους μετατοπίστηκαν προς τη Βουλγαρία και τη Σερβία και με την επιστροφή τους το 1918 εγκαταστάθηκαν στο σημερινό σημείο της πόλης.

Η σχεδιαστική αντίληψη που υιοθετήθηκε για την ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς ήταν αυτή των κηπουπόλεων που επικρατούσαν στην Ευρώπη, ίσως όχι και τυχαία μιας και τα σχέδια έγιναν την περίοδο 1919 – 1921 από τον αρχιτέκτονα Ντεγιόν (πιθανότατα Γάλλος ή Βέλγος) και επιβλέποντα τον Εμπράρ, Άγγλο πολεοδόμο - αρχιτέκτονα.

Ιστορία Δήμου Ηράκλειας

Το σχέδιο της Τζουμαγιάς ήταν το μοναδικό τελικά που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της ανοικοδόμησης των οικισμών της Ανατολικής Μακεδονίας λόγω πολιτικών εξελίξεων την περίοδο εκείνη και μάλλον γιατί η Τζουμαγιά ήταν ο σημαντικότερος οικισμός της τότε περιοχής. Τα σχέδια προϋπήρχαν του 1923, έτος υποδοχής πολλών προσφύγων λόγω μικρασιατικής καταστροφής (1922), και για τους οποίους στις άκρες της παλιάς πόλης κτίστηκε ένας αριθμός οικισμών για την εγκατάστασή τους. Η ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς ουσιαστικά άρχισε το 1929 έπειτα από έκδοση εθνικού δανείου.

Ο Δήμος Ηράκλειας είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό μετά τον Δήμο Σερρών και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 αριθμεί 13.173 κατοίκους και 24.424 εγγεγραμμένους δημότες. Οι κάτοικοι του είναι γηγενείς και πρόσφυγες, ενώ ως προς την καταγωγή τους είναι ντόπιοι, βλάχοι, τσιγγάνοι, γκαγκαούζοι, θρακιώτες, πόντιοι, μικρασιάτες, σαρακατσάνοι και rom

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

O Λιθότοπος Σερρών προσφέρεται για άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ

Πληροφορίες για τις τοπικές μας επιχειρήσεις.

 πεύκα κυπαρίσσια δάφνη σπάρτο αγριοτριανταφυλλιές βάτα αγριόκεδρα αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές γκορτσιές Λίμνη Κερκίνη

Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Αργυροπελεκάνος Κερκίνη Μαυροπελαργός Λευκοπελαργός Πετρίτης Κραυγαετός Θαλασσαετός Γερακαετός Νανόκυκνος

Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Φυσικές ομορφιές Λίμνης Κερκίνης

Φυσικές ομορφιές

Learn More
Αγροτουρισμος Παρατήρηση πουλιών βαρκάδα πεζοπορία ορειβασία φωτογραφίαψάρεμα, ποδηλασίακανό ιππασία Λίμνη Κερκίνη

Δραστηριότητες

Learn More
 

Η Λίμνη Κερκίνη σήμερα

Λίμνη Κερκίνης

Η Λίμνη της Κερκίνης είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στις Σέρρες. Είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος ο οποίος προστατεύεται από διεθνές συνθήκες και από ειδικό νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Είναι ένα σπάνιο μέρος που η φήμη για την μοναδική φυσική ομορφιά του έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετές δεκαετίες τα ελληνικά σύνορα.

H Κερκίνη σήμερα