Η Λίμνη Κερκίνη σήμερα 'Ενας σπάνιος υδροβιότοπος

Μοναδική φυσική ομορφιά στο νομό Σερρων που έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετές δεκαετίες τα Ελληνικά σύνορα

Text Size

 

Λίμνη Κερκίνης

Η Λίμνη της Κερκίνης είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στις Σέρρες. Είναι ένας σπάνιος υδροβιότοπος ο οποίος προστατεύεται από διεθνές συνθήκες  και από ειδικό νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Είναι ένα σπάνιο μέρος που η φήμη για την μοναδική φυσική ομορφιά του έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετές δεκαετίες τα ελληνικά σύνορα. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται την μοναδική λίμνη Κερκίνη μαγεμένοι όλοι τους από την μοναδική ομορφιά της.

Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια γοητεία μοναδική.

Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις μελέτες τους.

Στην περιοχή του υγροτόπου Κερκίνης υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών της χώρας. Εκτρέφονται κυρίως για το κρέας τους το οποίο μπορεί να βρει κανείς σε κρεοπωλεία και εστιατόρια της περιοχής και δευτερευόντως για το γάλα.

περιβαλλοντικής δημιουργική εκπαίδευση μαθητές επισκέπτες

Προσφέρεται για την άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.

Μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ξεκούραση και γαλήνη και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ήπιων οικολογικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Αποτελεί σημαντικό πεδίο επιστημονικής έρευνας για τους υγροτόπους, τη διαχείρισή τους και τις ανθρωπογενείς επιδράσεις πάνω στις λειτουργίες τους, εξαιτίας της ποικιλότητας του βιολογικού της πλούτου και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι δυνατότητες ξενάγησης και ενημέρωσης που προσφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έχουν αυξηθεί τα τελευταία έτη, καθώς επίσης και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Έτσι λοιπόν αυτοί που επισκέπτονται τη λίμνη μπορούν να ασχοληθούν με: Παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα, πεζοπορία, ορειβασία, φωτογραφία φύσης, ψάρεμα, ποδηλασία, κανό, ιππασία, κλπ. Το Γραφείο Προώθησης Οικοτουρισμού στο Λιθότοπο καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης στην Κερκίνη παρέχουν στον επισκέπτη ενημέρωση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Λίμνη Κερκίνη

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

O Λιθότοπος Σερρών προσφέρεται για άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ

Πληροφορίες για τις τοπικές μας επιχειρήσεις.

 πεύκα κυπαρίσσια δάφνη σπάρτο αγριοτριανταφυλλιές βάτα αγριόκεδρα αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές γκορτσιές Λίμνη Κερκίνη

Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Αργυροπελεκάνος Κερκίνη Μαυροπελαργός Λευκοπελαργός Πετρίτης Κραυγαετός Θαλασσαετός Γερακαετός Νανόκυκνος

Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Φυσικές ομορφιές Λίμνης Κερκίνης

Φυσικές ομορφιές

Learn More
Αγροτουρισμος Παρατήρηση πουλιών βαρκάδα πεζοπορία ορειβασία φωτογραφίαψάρεμα, ποδηλασίακανό ιππασία Λίμνη Κερκίνη

Δραστηριότητες

Learn More
 

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης

Κατά την αρχαιότητα, Θρακικές φυλές κατοικούσαν τις άγριες περιοχές της λεκάνης των Σερρών/Στρυμόνα, ώσπου υποδουλώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες κατά τον 5ο αιώνα. Οι Βισάλτες κατοικούσαν στις κοιλάδες του Δύσωρου, οι Ήδωνες ανατολικά του ποταμού και διάφορα φύλα Παιόνων στα ενδότερα κοντά στη Σίριδα (σημερινές Σέρρες).

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης