Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη Ένα οικολογικό παραμύθι

Ένας από τους 11 υγροβιότοπους που προστατεύονται από τη Διεθνή σύμβαση Ramsar στη χώρα μας

Text Size

 

Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη Βουβάλι

Η πανίδα όλης της ευρύτερης περιοχής είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη λίμνη Κερκίνη, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Στη λίμνη και στις εκτάσεις γύρω από αυτή βρίσκουν καταφύγιο πολλά πουλιά, θηλαστικά και ψάρια.

Στις όχθες της αλλά και τριγύρω στα δάση της φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, περισσότερα από 300, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) και η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus).

Η Κερκίνη χρησιμεύει επίσης και ως ενδιάμεσος σταθμός για μεταναστευτικά πουλιά καθώς ως τόπος αναπαραγωγής πουλιών. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές διαχείμασης του Αργυροπελεκάνου στην Ευρώπη, ενώ στις όχθες της αναπαράγονται ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), ο Λευκοπελαργός (Ciconia ciconia), ο Πετρίτης (Falco peregrinus), o Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Κραυγαετός (Aquila pomarina),ο Θαλασσαετός (Haliaaetus albicilla) και ο Γερακαετός (Hieraatus pennatus).

Παράλληλα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αποικίες της Νότιας Βαλκανικής χερσονήσου για Κορμοράνους (Phalacrocorax carbo), Χουλιαρομύτες (Platalea leucorodia), Χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus) και διάφορα είδη ερωδιών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και νέα είδη για την περιοχή, όπως η Νανόχηνα (Anser erythropus), το Φοινικόπτερο (Phoenicopterus ruber), ο Κυνηγογέρακας (Falco cherrug), ο Νανόκυκνος (Cygnus columbianus) κα.

 
Αργυροτσικνιάς (Ergetta Alba)

Αργυροτσικνιάς (Ergetta Alba)

Βουβάλι ή νεροβούβαλος

Βουβάλι ή νεροβούβαλος

Ελάφι
 

Εκτός όμως από τα υδρόβια πτηνά, οι περιοχές γύρω από τη λίμνη φιλοξενούν και πολλά αρπακτικά όπως τον Βασιλαετό (Aquila heliaca), το χρυσαετό, τον πετρίτη, το στικταετό, το θαλασσοαετό, το κεφαλούδι, και το στεπογέρακο.

Στην περιοχή ζουν επίσης και πολλά είδη θηλαστικών. Αρκετά από αυτά είναι απειλούμενα, όπως βίδρες, ζαρκάδια, τσακάλια, λύκοι, αγριόγατες και άλλα είναι κοινά όπως αλεπούδες, νυφίτσες, αγριόχοιροι, λαγοί, σκαντζόχοιροι και ασβοί. Εδώ ζει ακόμα ο μεγαλύτερος αριθμός Νεροβουβάλων (Bubalus bubalis) στην Ελλάδα, περίπου 1350! Μέσα στα νερά της λίμνης κινούνται νωχελικά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες και τους περιηγητές!

 
Αργυροτσικνιάς (Ergetta Alba)
Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη
Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη
 

 

Στη λίμνη Κερκίνη και στον ποταμό Στρυμώνα έχουν καταγραφεί 32 είδη ψαριών. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: το Γριβάδι (Cyprinus carpio), το αγριοχρυσόψαρο, το σίρκο, ο ποταμοκέφαλος, το τσιρόνι, η μαλαμίδα και η μπιάνα. Παρατηρήθηκαν επίσης και νέα είδη όπως το ηλιόψαρο και ο Gymnocephalus cernuus.

Τα ερπετά αντιπροσωπεύονται με περίπου 25 είδη στην περιοχή ενώ τα αμφίβια με τουλάχιστον 11 είδη.

(VIDEO)

  • VID1
  • VID2
  • VID3
  • VID4
  • VID5
  • VID6

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

O Λιθότοπος Σερρών προσφέρεται για άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ

Πληροφορίες για τις τοπικές μας επιχειρήσεις.

 πεύκα κυπαρίσσια δάφνη σπάρτο αγριοτριανταφυλλιές βάτα αγριόκεδρα αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές γκορτσιές Λίμνη Κερκίνη

Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Αργυροπελεκάνος Κερκίνη Μαυροπελαργός Λευκοπελαργός Πετρίτης Κραυγαετός Θαλασσαετός Γερακαετός Νανόκυκνος

Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Φυσικές ομορφιές Λίμνης Κερκίνης

Φυσικές ομορφιές

Learn More
Αγροτουρισμος Παρατήρηση πουλιών βαρκάδα πεζοπορία ορειβασία φωτογραφίαψάρεμα, ποδηλασίακανό ιππασία Λίμνη Κερκίνη

Δραστηριότητες

Learn More