Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη Ένα οικολογικό παραμύθι

Ένας από τους 11 υγροβιότοπους που προστατεύονται από τη Διεθνή σύμβαση Ramsar στη χώρα μας

Text Size

 

Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια και αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Κατατάσσεται στην παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης που χαρακτηρίζεται ως λοφώδης, υποορεινή.

Εκτός από τα κωνοφόρα δέντρα – κυρίως πεύκα και κυπαρίσσια - κυριαρχούν διάφορα είδη βελανιδιάς και άλλων φυτών όπως δάφνη, πικροδάφνη (Nerium oleander), σπάρτο, κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), καθώς και αγριοτριανταφυλλιές και βάτα.

Επίσης, φυτρώνουν αγριόκεδρα, βουνόκεδρα, χρυσόξυλα, αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές, γκορτσιές, αγράμπελες και άλλοι θάμνοι δημιουργώντας μια όμορφη, πράσινη εικόνα. Στους γύρω ορεινούς όγκους κυριαρχεί η οξιά (Fagus sylvatica), η ελάτη, το σκλήθρο (Alnus glutinosa), η οστρυά (Ostrya carpinifolia), η καστανιά (Castanea sativa), οι κράταιγοι (Crataegus spp.), ο φράξος (Fraxinus ornus), τα σφενδάμια (Acer spp.), η σορβιά (Sorbus torminalis) , ο κισσός (Hedera helix), η κληματίδα (Clematis vitalba), οι κρόκοι (Crocus spp.) κ.α.

Κοντά στη λίμνη και στις ελώδεις τοποθεσίες στη γύρω περιοχή φυτρώνουν κυρίως Nούφαρα (Nymphaeaceae) , ίριδες (Irispseudacorus), μέντα (Menthaaquatica), μυριόφυλλο (Myriophyllumspicatum), ψαθί (Typhalatifolia), ενώ από δέντρα συναντώνται κυρίως η ιτιά (Salix spp.), η λεύκα (Populus spp.), ο πλάτανος (Platanus orientalis), ο νερόφραξος (Fraxinus angustifolia), η δρυς (Quercus sessiliflora), ο γαύρος (Carpinus orientalis), η αγριοτριανταφυλλιά (Rosa canina), η λεπτοκαρυά (Corylus avellana), η τσαπουρνιά (Prunus spinosa), ο φράξος (Fraxinus ornus), η φλαμουριά (Tilia cordata), ο κράταιγος (Crataegus monogyna), ο κισσός (Hedera helix) και ο σφένδαμος (Acer spp.).

Επίσης, γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.300 είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά ή σπάνια.

Το τοπίο γεμίζει με χρώματα και ομορφαίνει απίστευτα την εποχή που ανθίζουν τα αγριολούλουδα που ευδοκιμούν στην περιοχή.

(VIDEO)

  • VID1
  • VID2
  • VID3
  • VID4
  • VID5
  • VID6

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

O Λιθότοπος Σερρών προσφέρεται για άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ

Πληροφορίες για τις τοπικές μας επιχειρήσεις.

 πεύκα κυπαρίσσια δάφνη σπάρτο αγριοτριανταφυλλιές βάτα αγριόκεδρα αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές γκορτσιές Λίμνη Κερκίνη

Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Αργυροπελεκάνος Κερκίνη Μαυροπελαργός Λευκοπελαργός Πετρίτης Κραυγαετός Θαλασσαετός Γερακαετός Νανόκυκνος

Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Φυσικές ομορφιές Λίμνης Κερκίνης

Φυσικές ομορφιές

Learn More
Αγροτουρισμος Παρατήρηση πουλιών βαρκάδα πεζοπορία ορειβασία φωτογραφίαψάρεμα, ποδηλασίακανό ιππασία Λίμνη Κερκίνη

Δραστηριότητες

Learn More