Φυσικές ομορφιές

Επισκεφθείτε σπάνιες φυσικές ομορφιές στις Σέρρες

Text Size

Λίμνη Κερκίνης

Λίμνη Κερκίνης

Είναι από τις πλουσιότερες σε ψάρια λίμνες στην Ελλάδα και αρκετοί από τους κατοίκους των παραλίμνιων κοινοτήτων ασχολούνται με την αλιεία. H ύπαρξη της λίμνης και της υγροτοπικής βλάστησης προσφέρει τροφή και καταφύγιο σε πολλά είδη της άγριας ζωής. Αποτελεί έναν από τους 10 Υγρότoπoυς Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (γνωστοί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και προστατεύεται από άλλες διεθνείς συνθήκες.

Είναι από τους πλουσιότερους υγροτόπους της Ελλάδας από ορνιθολογική άποψη με περισσότερα από 300 είδη πουλιών, ενώ αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή διαχείμασης και μετανάστευσης του Aργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) σε όλη την Ευρώπη. Έχει την μεγαλύτερη σε έκταση υδάτινη περιοχή της Ελλάδας που καλύπτεται από νούφαρα. Γύρω από τη λίμνη ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών της Ελλάδας (500 περίπου), ενώ αξιόλογη είναι η παρουσία πολλών ειδών θηλαστικών και ψαριών.

H συνύπαρξη ψαράδων και πελεκάνων και η χειμερινή εικόνα των ψαράδων που θρέφουν τα μεγαλοπρεπή αυτά πουλιά, δηλώνει με τον πιο εμφανή τρόπο την αρμονική αλληλεξάρτηση ανθρώπου και οικοσυστήματος. Προσφέρεται για την άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες. Μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ξεκούραση και γαλήνη και να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης ήπιων οικολογικών τουριστικών δραστηριοτήτων. Αποτελεί σημαντικό πεδίο επιστημονικής έρευνας για τους υγροτόπους, τη διαχείρισή τους και τις ανθρωπογενείς επιδράσεις πάνω στις λειτουργίες τους, εξαιτίας της ποικιλότητας του βιολογικού της πλούτου και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Λόφος Πεύκων Λιθοτόπου

Λόφος Πεύκων Λιθοτόπου

Έχοντας μοναδική θέα προς τη λίμνη και το γραφικό λιμανάκι του Λιθoτόπου προσφέρεται για ημερήσιες – ολοήμερες εξορμήσεις, πικ-νικ, περιηγήσεις, χαλάρωση και ξεκούραση στη φύση.

Ο λόφος είναι κατάφυτος με πεύκα, βελανιδιές και θάμνους. Την Άνοιξη και το φθινόπωρο πλημμυρίζει με χρώματα και αρώματα, καθώς στις πλαγιές του φυτρώνουν με διάφορα είδη φυτών και πανέμορφων λουλουδιών. Στην κορυφή του, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με την πλακόστρωτη πλατεία της και την ωραία θέα της, υποδέχεται και λειτουργεί τις μέρες μαζικών εξόδων όπως την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτομαγιά κ.α.

Βόλτες σε πανέμορφα μονοπάτια, παιχνίδια στην παιδική χαρά, χαλάρωση και αναψυχή στις πέτρινες βρύσες και στα κιόσκια είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στο λόφο.

Ψησταριές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στο λόφο.

Ο λόφος Πεύκων είναι ανοιχτός για το κοινό, κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Η είσοδος στο χώρο επιτρέπεται μόνο από την ειδικά κατασκευασμένη είσοδο. Η παραμονή σας στο λόφο επιτρέπεται από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Εξαίρεση αποτελούν τα μέλη ορειβατικών συλλόγων, τα οποία μπορούν να διανυχτερεύουν στα ειδικά καταφύγια.

Διαδρομή Λιθότοπος Φαράγγι Νυμφορέματος

Φαράγγι Νυμφορέματος

Στον ορεινό όγκο της Κοινότητας Μελενικιτσίου το φαράγγι Νυμφορέματος σας περιμένει να το εξερευνήσετε και να χαλαρώσετε στην πανέμορφη φύση του, προσφέρεται για περιπάτους και αναψυχή. Απόσταση 28,1 χλμ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ GOOGLE »

Διαδρομή Λιθότοπος Ξηροπόταμος Χειμάρρου Ξηροπόταμος Χειμάρρου

Ξηροπόταμος Χειμάρρου

Ο Ξηρόποταμος βρίσκεται βόρεια της Κοινότητας Χειμάρρου και έχει τις πηγές του στην οροσειρά των Κρουσσίων. Με πλατάνια και πλούσια βλάστηση είναι ιδανικός για περιπάτους και ολοήμερες εξορμήσεις στη φύση. Απόσταση 5,7 χλμ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ GOOGLE »

Διαδρομή Λιθότοπος Πάρκο Πατριδογνωσίας

Πάρκο Πατριδογνωσίας

βρίσκεται στη Δυτική είσοδο της Τ.Κ. Παλαιοκάστρου. Η καλυπτόμενη επιφάνεια του πάρκου είναι 4.000 τ.μ. και απεικονίζει Φυσικούς Σχηματισμούς του Περιβάλλοντος. Απόσταση 21,6 χλμ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ GOOGLE »

Διαδρομή Λιθότοπος Φαράγγι και Γιοφύρι ποταμού Αγγίτη

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ GOOGLE »

Φαράγγι & Γιοφύρι ποταμού Αγγίτη

Ένας επείγιος παράδεισος μπορεί να θεωρηθεί το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, μήκους 15km, αφού η βαθειά και στενή αυτή ποτάμια κοιλάδα ανάμεσα σε σκληρά πετρώματα, προσφέρει στον επισκέπτη μιά ξεχωριστή ομορφιά και μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Τα απότομα τοιχώματα της στενής κοιλάδας αποτελούν κατά μία εκδοχή τεχνητή κατασκευή των Μακεδόνων του Φιλίππου Β' σε μια προσπάθεια να αποξηράνουν τα τενάγη των Φιλίππων και Δράμας.

Η κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη δημιουργήθηκε σε τέσσερα εξελικτικά στάδια, κατά τη διάρκεια του νεογενούς και τεταρτογενούς και είναι γνωστή με τις ονομασίες «Στενά Πέτρας» και «Διώρυγα».

Σύμφωνα με δημοσίευση του περιοδικού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Φεβρουάριος του 1978), βρέθηκαν σε τρεις περιοχές βραχογραφίες που παριστάνουν καμήλες, ελάφια, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια, αλλά και αφηρημένα σχέδια.

Από τις παραστάσεις των ιππέων, πιθανολογείται ότι οι βραχογραφίες έγιναν τον 5ο - 6ο μ.Χ. αιώνα. Βασικό χαρακτηριστικό στο φαράγγι του Αγγίτη είναι τα βαθιά ρήγματα που ξεκινούν από το χωριό Συμβολή και φτάνουν μέχρι το χωριό Λευκοθέα. Η πορεία του ποταμού μέσα στη χαράδρα δεν είναι ευθεία με συνέπεια σε πολλά σημεία το νερό να αγγίζει τους βράχους, ενώ σε άλλη πλευρά να υπάρχουν αποθέσεις. Εκπληκτικής ομορφιάς είναι οι «σπηλιές» και οι καμάρες που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Η χλωριδα της κοιλάδας περιλαμβάνει όλων των ειδών τα άγρια είδη, ενώ επίσης πλούσια είναι και η πανίδα.

Η κατασκευή διαδρόμου συνδετικού του Σπηλαίου Αλιστράτης με το φαράγγι, η κατασκευή περιπατητικών μονοπατιών που προγραμματίζει η Ν.Α. Σερρών, θα κάνει περισσότερο προσιτή την μοναδική αυτή φυσική ομορφιά στους επισκέπτες. Απόσταση 77,7 χλμ

Σπήλαιο Αλιστράτης

Δικτυακός τόπος Σπήλαιου Αλιστράτης » ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ GOOGLE »

Σπήλαιο Αλιστράτης

Πενήντα χιλιόμετρα από τις Σέρρες στη θέση «Πετρωτό», βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της χώρας, ίσως και της Ευρώπης.

Το σπήλαιο έγινε γνωστό στις 19 Μαΐου 1975 στη Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.) έπειτα από σχετικό έγγραφοτης Κοινότητας Αλιστράτης Οι πρώτες εντυπώσεις ελλήνων και ξένων σπηλαιολόγων, γεωλόγων και εξερευνητών, ήταν υπέρ το δέον ενθαρρυντικές. Εχει πανύψηλες οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, καθώς και ένα σπανιότατο μικροδιάκοσμο από «εκκεντρίτες», ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις.

 

Η πρωταρχική αιτία της γένεσής του είναι η διαλυτικότητα των ασβεστολίθων της περιοχής «Πετρωτού». Ο προθάλαμος του σπηλαίου είναι μία αίθουσα ύψους 8m, από την οποία ξεκινούν στοές με μεγάλο ύψος και πλουσιώτατο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο υπάρχουν σπηλαιόβιοι οργανισμοί, μεταξύ άλλων και διλιχόποδα, μυριάποδα και νυχτερίδες, ενώ έπειτα από μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών, βρέθηκε ότι επικρατεί θαυμάσιος φυσικός εξαερισμός σε όλα τα τμήματά του.

Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο κατά το μήνα Μάϊο βρέθηκε ύστερα από μετρήσεις σταθερή σχεδόν στους 20οC, ενώ η υγρασία του 70 - 75%.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

O Λιθότοπος Σερρών προσφέρεται για άσκηση περιβαλλοντικής δημιουργικής εκπαίδευσης σε μαθητές και επισκέπτες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΘΟΤΟΠΟ

O ιδανικός προορισμός Eναλλακτικού τουρισμού


ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΘΟΤΟΠΟΥ

Πληροφορίες για τις τοπικές μας επιχειρήσεις.

 πεύκα κυπαρίσσια δάφνη σπάρτο αγριοτριανταφυλλιές βάτα αγριόκεδρα αγριοτσικουδιές, αγριαχλαδιές γκορτσιές Λίμνη Κερκίνη

Χλωρίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Αργυροπελεκάνος Κερκίνη Μαυροπελαργός Λευκοπελαργός Πετρίτης Κραυγαετός Θαλασσαετός Γερακαετός Νανόκυκνος

Πανίδα στη Λίμνη Κερκίνη

Learn More
Φυσικές ομορφιές Λίμνης Κερκίνης

Φυσικές ομορφιές

Learn More
Αγροτουρισμος Παρατήρηση πουλιών βαρκάδα πεζοπορία ορειβασία φωτογραφίαψάρεμα, ποδηλασίακανό ιππασία Λίμνη Κερκίνη

Δραστηριότητες

Learn More
 

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης

Κατά την αρχαιότητα, Θρακικές φυλές κατοικούσαν τις άγριες περιοχές της λεκάνης των Σερρών/Στρυμόνα, ώσπου υποδουλώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες κατά τον 5ο αιώνα. Οι Βισάλτες κατοικούσαν στις κοιλάδες του Δύσωρου, οι Ήδωνες ανατολικά του ποταμού και διάφορα φύλα Παιόνων στα ενδότερα κοντά στη Σίριδα (σημερινές Σέρρες).

Το Ιστορικό της Λίμνης Κερκίνης